naar inhoud
flyer

Beschreven Land 22 - Clem Schouwenaars gestart

26 jun
Het cultuur-toeristische totaalprogramma 'Beschreven Land 22" neemt je mee in de voetsporten van de Vlaamse auteur Clem Schouwenaars die van 1970 tot 1988 in de noordelijke Westhoek woonde en werkte. Alle informatie vind je op www.co-ijzervallei.be/expo/clem-schouwenaars

Fiets- en wandelroute

Een fiets- en wandelroute laten je het landschap beleven door de ogen van Clem Schouwenaars. Je komt op plekken die een rol speelden in het leven en werk van de kunstenaar. Naast enkele citaten uit zijn werk lees je onderweg interessante informatie over het landschap van vandaag en haar fauna en flora. Via het knooppuntennetwerk fiets je door het landschap van Diksmuide, Lo, Alveringem en Veurne. Je kan kiezen tussen een tocht van 35, 56 of 74 kilometer.

De wandelroute focust op het polderlandschap van Lampernisse, Oostkerke en Oudekapelle. De tocht is 10 kilometer lang, maar kan uitgebreid worden tot 12 of 13 kilometer. De fiets- en wandelbrochures zijn afzonderlijk te koop voor drie euro bij de toeristische diensten van Diksmuide, Lo, Veurne en Alveringem, bij café Zannekin in Lampernisse of Aurelia Lo. Voor beide brochures samen betaal je vijf euro.

Huiskamerconcert

Op dinsdag 21 juni (19.30 uur) zoomt De Leesclub Diksmuide in op Schouwenaars’ roman ‘De Seizoenen’. Van 23 tot en met 26 juni kan je in de Kortestraat 3 in Lampernisse genieten van Transitions, beeldende mijmeringen van de hand van Matthieu Lobelle (beelden) en Anne Vanoutryve (schilderijen) over ‘De Seizoenen’. Op diezelfde locatie geven Daan Vanoutryve en Kris Demets op 26 juni (15 – 18 uur) een huiskamerconcert. Ze brengen muziek van Georges Brassens en Kor van der Goten, twee muzikanten met wie Schouwenaars een bijzondere band had. Reserveer je plaatsje voor het concert via www.cckruispunt.be.

In het gezellige praatcafé Fot’oeil (IJzerdijk 22) kan je van 26 juni tot 26 augustus je ogen de kost geven. Een uitgebreide collectie fototoestellen en ander fotografiemateriaal vatten 100 jaar fotografie samen. Aan de expowand prijken foto’s en portretten uit het leven van Clem Schouwenaars. In diezelfde periode vertelt een tentoonstelling in Dorpshuis De Seizoenen in Lampernisse je alles wat je wil weten over de roman ‘De Seizoenen’. De hedendaagse fotografen Mieke Gunst en Mathieu Aras lieten zich inspireren door het boek en het landschap. De kunstenaars observeren het licht, de stilte is hun leidraad. Het resultaat zijn tot de verbeelding sprekende beelden.

Beelden- en poëzieroute

Op 6 juli spreken we om 20 uur af in oc Volcraven voor de lezing ‘Clem Schouwenaars, een vergeten schrijver?’. Bibliothecaris Jan Van Herrewege vertelt over het bewogen leven van de kunstenaar. Wie er op 6 juli niet kan bij zijn, krijgt een herkansing op 30 september in Aurelia, Lo of op 18 oktober in de bibliotheek van Veurne.

Tussen 8 juli en 11 september kan je op de beelden- en poëzieroute doorheen het centrum van Lo werken aanschouwen van Paul Pattyn, Robie Van Outryve, Anne Vanoutryve en Frans vercoutere die geïnspireerd zijn op Schouwenaars’ werk. Bovendien maak je langs de route ook kennis met enkele van z’n gedichten.

Op 29 juli treden Hugo Verstraeten, Brecht Verstraeten en Tom Durie in de sporen van Clem. Het trio zorgt voor een mix van poëzie, muziek en voordracht. Dat doen ze om 20 uur in de Sint-Veerlekerk in Oostkerke. Tickets kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via www.cckruispunt.be.

Clem door de ogen van

Op zaterdag 27 augustus 2022 om 20 u. brengen Ludo Geloen (componist/muzikant) en Geert De Kockere (dichter) in het dorpshuis De Seizoenen – Kerk Lampernisse een origineel eerbetoon aan Clem Schouwenaars.De Kockere verdiepte zich in ‘De seizoenen’ (1972) en dat inspireerde hem tot het schrijven van (tot nu toe) meer dan 200 haiku’s.

In ’De seizoenen’ wordt Anton Zevenbergen ook soms geëmotioneerd door klassieke muziek. Ludo Geloen zal bepaalde muziekstukken (o.a. van Bach) die in het boek voorkomen op harmonium uitvoeren. Hij zal daarbij op bepaalde thema’s verder improviseren, maar steeds met de geliefkoosde muziek van Zevenbergen/Schouwenaars in gedachten.

Dit wordt ongetwijfeld een intieme en verrassende avond op een sfeervolle locatie.

Tickets (10 euro) kan men bestellen bij:

www.cckruispunt.be

Alle informatie vind je op www.co-ijzervallei.be/expo/clem-schouwenaars 

Nieuwsoverzicht